נפגעת בתאונת עבודה? מה חשוב לדעת?

 

רבים חושבים כי תאונת עבודה היא תאונה שנגרמת אך ורק במסגרת העבודה, אך ההגדרה לכך רחבה הרבה יותר. למעשה, תאונת עבודה היא כל תאונה שנגרמה בזמן העבודה וכתוצאה ממנה, בדרך אל מקום העבודה ובדרך ממנה. תאונת עבודה תוכר ככזו אם המוסד לביטוח לאומי מכיר בכך שיש קשר בין הפגיעה עצמה לבין נסיבותיה, הקשורות לעבודה.

תאונת עבודה

החוק מבדיל בין תאונת עבודה לבין מחלת מקצוע. תאונת עבודה היא אירוע חריג וחד פעמי שגרם לפגיעה כמו למשל פציעה ממכונה, נפילה, הרמת משקל ואפילו ויכוח עז שהוביל לאירוע לב. מחלת מקצוע היא מצב שנגרם מאירוע מתמשך, כמו למשל דלקות גידים כתוצאה מסחיבה או צרידות כתוצאה מהרמת קול קבועה בשל צרכי העבודה. אבנר הייזלר מציע להתייעץ עם איש מקצוע בטרם הגשת התביעה, ולו משום שרבים אינם מכירים את מלוא זכויותיהם, ולעיתים אף עשויים לוותר על התהליך בשל הבירוקרטיה שמלווה אותו.

את מי תובעים כשנפגעים בתאונת עבודה?

בקרות המקרה הביטוחי, ישנם שלושה גורמים שניתן לתבוע:

 

  1. חברת הביטוח של המעסיק

מקומות עבודה רבים מבטחים את העובדים בפוליסת ביטוח חיים או ביטוח מנהלים. במסגרות אלו קיים לרוב כיסוי ביטוחי בגין אובדן כושר עבודה כתוצאה מתאונה, או נכות שנגרמת מכך. אם העובד הנפגע מבוטח בפוליסה שכזו, עליו לפנות לחברת הביטוח ולבדוק האם הוא מכוסה בביטוח תאונות אישיות.

 

עליכם לפנות באופן מיידי, או קרוב ככל הניתן לחברת הביטוח, כדי למנוע מצב שבו תביעתכם מתיישנת. רוב הפוליסות הללו אינן מכסות פגיעות שנגרמו בתאונות דרכים, ובכל מקרה התביעות מתיישנות לאחר שלוש שנים מקרות המקרה.

תאונת עבודה ומה חשוב לדעת

  1. המוסד לביטוח הלאומי

על פי חוק הביטוח הלאומי, כשתאונה מוגדרת כתאונת עבודה זכאי המבוטח לדמי פגיעה, קצבת נכות, או מענק נכות. רופאים מומחים מטעם המוסד לביטוח הלאומי קובעים את אחוזי הנכות וחומרת הפגיעה. הרופאים יבחנו את המסמכים הרפואיים, טענות הנפגע, ולעיתים אף יזמנו אותו לבדיקה בוועדה הרפואית. החלטת הוועדה בנוגע לאחוזי הנכות נעשית במקום ובנוסף תישלח בדואר אל התובע לרוב בתוך שבועיים.

 

בתחילת הוועדה הרפואית נדרש התובע לחתום על פרוטוקול הסכמה לבדיקתו על ידי הוועדה. לאחר הוועדה יתבקש לחתום לאישור כל הכתוב בפרוטוקול. עליכם לקרוא את הפרוטוקול היטב ולתקן את הדרוש תיקון. בקשו להוסיף פרטים חסרים או לתקן פרטים שלא צוינו כהלכה או באופן שגוי. רק לאחר התיקונים והתוספות יש לחתום. לא ניתן לערער על ההחלטה יותר מפעם אחת. אם ברצונכם לערער על החלטת הוועדה הרפואית יש להגיש את הבקשה לוועדת הערר. ייתכן כי הוועדה תקיים דיון מחדש בעניין הפיצויים ואחוזי הנכות. יש לקחת בחשבון כי ייתכן מצב שבו ההחלטה תשונה אף לרעתו של התובע. נדגיש כי על החלטת ועדת הערר בעניינים רפואיים לא ניתן לערער והחלטתה סופית, ניתן לערער לבית הדין לענייני עבודה רק בנושאים משפטיים.

 

  1. תביעת המעסיק

העובד שנפגע רשאי לתבוע את המעסיק בנוסף להגשת התביעה מול הביטוח הלאומי, שכן במקרים מסוימים המעסיק הוא זה שאחראי לתאונה. כך למשל במקרים שבהם המעסיק לא סיפק אמצעי מיגון נאותים לביצוע העבודה או סיפק הדרכה חלקית או לא מתאימה. מעסיקים רבים מבטחים את עצמם בפוליסת ביטוח על מנת להגן על עצמם מפני תביעות עובדים בתאונות עבודה. אם נפגעתם בתאונת עבודה, בררו אם המעביד רכש ביטוח שכזה ובקשו את פרטי הפוליסה.

חשוב לדעת!

לאחר שהמוסד לביטוח לאומי מכיר בתאונה, תוכלו לדרוש דמי פגיעה על הימים הראשונים שלאחר התאונה. בהמשך תוכלו לדרוש קביעת נכות רפואית זמנית או לצמיתות, בהתאם לנזק ולמצבכם.

 

למרות שמדובר בתאונת עבודה, תוכלו בהמשך להגיש גם תביעת נזיקין נגד הגוף שאחראי לתאונה ולנזקיכם. ככל שתביעתכם תתקבל, עליכם לקחת בחשבון כי אינכם זכאים לכפל פיצוי.

 

שאלות בנושא נפגעת בתאונת עבודה? מה חשוב לדעת?

תאונת עבודה ומה חשוב לדעת
נגישות
גלילה לראש העמוד