בפני מי שמחפשים אחסון אתרים או שרתים למטרות אחרות (כאחסון אפליקציות), עומדות כיום אפשרויות רבות. חלק מהן קרובות למדי באופי ובמונחים שמתארים אותן, אבל בכל זאת יש לא מעט הבדלים משמעותיים. "שרת וירטואלי" הוא בין המושגים היותר בולטים בתחומים אלה והוא בולט במחירו הזול. במה מדובר בעצם? איך זה עובד? והאם יש פתרונות אפילו יותר זולים מכך?
מה הוא שרת וירטואלי
שרת וירטואלי (VPS או Virtual Private Server), הוא למעשה שירות אשר מדמה עבודה מול שרת פיזי רגיל. שרתים אלה מוצעים דרך האינטרנט, כולל גישה וניהול קלים, בגישה מרחוק. למי שמעוניין, ניתן לקרוא עוד באתר של GNS על נושא זה. ניתן להבטיח שיוקצו ויובטחו לשרת כזה משאבים בהיקף מוגדר מראש ואז הוא מכונה בדרך כלל Virtual Dedicated Server או VDS. מדובר במשאבים כמו עיבוד, אחסון ותקשורת.
להוציא החוצה פעילות
רכישת שרת וירטואלי כשירות מאפשרת לעסקים להוציא את עיקר העיסוק הטכני והשוטף בשרתים לגורם חיצוני אמין. בכך, העסק מפנה משאבים שונים לטיפול במטרות שחשובות לו יותר. מהעיסוק בפעילות הטכנית, הוא יכול לעבור לעסוק יותר בצמיחה, גיוס לקוחות, שיווק, מכירות ובשורה התחתונה – רווחים. כמובן, היבטים עסקיים אלה הם החשובים יותר והם בין מטרותיו העיקריות של העסק הממוצע. הצד הטכני אמור להיות רק תומך (enabler) בפעילויות אלה. אם ניתן לצמצם את הצורך בו או את המשאבים שנדרים עבורו, מה טוב.
לקבל גמישות מיידית
מבחינה טכנית, יתרון חשוב מאוד בעבודה עם שרתים וירטואליים הוא היכולת שהם מספקים להקצות משאבים באופן גמיש ביותר. מאחר שהשרת הווירטואלי מוגדר בתוכנה (ולכן מכונה "וירטואלי"), קל לבצע בו שינויים היישר דרך תוכנה. לכן שרתים אלה יכולים להגיב היטב, למשל לזינוק חד פעמי בדרישות מהם. כל זאת, בשונה משרת פיזי, אשר מתבסס על מאגר מוגבל של משאבים פיזיים. למעשה, השרת הפיזי הרגיל נמצא תמיד במצב כזה שבו חלק ממשאביו לא בשימוש או שיש מחסור במשאבים.
האם יש פתרון יותר זול?
האם יש פתרון שהוא יותר זול משימוש בשרת וירטואלי? פתרון אחד כזה, הוא האחסון השיתופי. בגישה זו, ישנן מגבלות שונות על הלקוח ביחס לשרת וירטואלי רגיל, מבחינת יכולות ניהול ומשאבים שמוקצים עבורו. אחסון שיתופי מתאים במיוחד לשני סוגי עסקים. הראשון, הוא באופן מובן מי שרוצים לחסוך ככל הניתן בהוצאות על האתר. השני, הוא מי שזקוקים לאתר בסיסי מאוד מהיבטים כמו ביצועים ויכולת ניהול. אתר שמבוסס בעיקר על טקסט ותמונות (בלוג למשל), עם קצב שינויים נמוך יחסית, הוא דוגמה טובה לכך.
לסיכום
שרת וירטואלי הוא פתרון איכותי למדי, הן מבחינת הביצועים והיתרונות שהוא מספק והן מבחינת המחיר בו מקבלים זאת. בנוסף, ישנה למי שמעוניין גם האפשרות הזולה יותר, כאמור, של אחסון שיתופי.