מה אוכלים אם חולים בקרוהן?

האם אתם מתמודדים עם האתגרים של מחלת קרוהן? אם כן, סביר להניח שאתם מכירים את האופי הבלתי צפוי של מחלת מעי כרונית זו. זהו מצב מלא עליות ומורדות, שבו בחירות תזונתיות יכולות להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים שלכם. מחלת קרוהן יכולה לשבש את שגרת היום-יום ולגרום לתסמינים כמו כאבי בטן, עייפות ושלשולים. במאמר זה נבחן אילו מזונות הם טובים לחולי קרוהן ואילו לא ונעזור לכם לקבל החלטות מושכלות שיסייעו לכם לנהל טוב יותר את המחלה.

מהי מחלת קרוהן?

לפני שנתעמק בהמלצות תזונתיות, חשוב להבין באופן בסיסי את מחלת הקרוהן. מצב זה משפיע בעיקר על מערכת העיכול ויכול לגרום למגוון רחב של תסמינים, כולל כאבי בטן, שלשולים, עייפות וירידה במשקל. דלקת ברירית המעי היא סימן היכר של מחלת קרוהן, ודלקת זו יכולה להתרחש בכל מקום מהפה ועד פי הטבעת.

מזונות מותרים במחלת קרוהן

  • מזונות דלי סיבים: עבור חולי קרוהן רבים, תזונה דלת סיבים קלה יותר למערכת העיכול. מזונות דלי סיבים כוללים ירקות מבושלים ללא קליפות, אורז לבן, לחם לבן ופסטה. אפשרויות אלה נוטות פחות לגרות את המעיים ויכולות לעזור להפחית את התסמינים.
  • חלבונים רזים: חלבונים רזים כמו עוף, דגים וטופו בדרך כלל נסבלים היטב לחולי קרוהן. מקורות חלבון אלה נוטים פחות לגרום לדלקת או לגירוי במעיים בהשוואה לבשר שומני או מעובד.
  • תחליפי חלב: חולים רבים חווים אי סבילות ללקטוז, אשר יכולה להחמיר את התסמינים. שקלו להשתמש בתחליפי חלב כמו חלב ללא לקטוז, חלב שקדים או חלב סויה, כדי למנוע אי-נוחות ועדיין לקבל אבות מזון חיוניים כמו סידן.
  • ביצים: ביצים הן מקור לחלבון קל לעיכול. אפשר להכין אותן בדרכים שונות, מה שהופך אותן לאופציה מתאימה עבור חולי קרוהן.
  • חמאת אגוזים: חמאות אגוזים חלקות כמו חמאת שקדים או בוטנים עשירות בשומנים בריאים ובחלבון. הן נוטות פחות לגרום לבעיות עיכול בהשוואה לאגוזים רגילים.
  • בננות: בננות הן פרי רך וקל לעיכול שיכול לספק אשלגן וסיבים מבלי לגרום לגירוי במעיים. הן יכולות לעזור לחדש חומרים מזינים שאבדו במהלך התלקחויות.
  • מחית תפוחים: מחית תפוחים לא ממותקת עדינה למערכת העיכול ויכולה להיות מקור טוב לוויטמינים ולמינרלים. קל לשלב אותה בארוחות או במאפים.
  • פירות וירקות מבושלים: בעוד פירות וירקות טריים עשויים להיות קשים לעיכול, בישול שלהם יכול להפוך אותם למתאימים יותר לצריכה. אידוי או הרתחת ירקות יכולים לעזור לפרק את הסיבים שלהם, מה שמקל על המעיים.
  • תפוחי אדמה לבנים: תפוחי אדמה לבנים מבושלים הם דלים בסיבים תזונתיים ויכולים לספק פחמימות וקלוריות חיוניות מבלי להחמיר את תסמיני קרוהן.
  • תוספי תזונה: במקרים מסוימים, אנשים החולים בקרוהן עשויים להזדקק לתוספי תזונה כדי לענות על הצרכים התזונתיים שלהם. תוספים אלה יכולים לעזור לגשר על הפערים.

 

מזונות שיש להימנע מהם במחלת קרוהן

  • מזונות עשירים בסיבים: מזונות עשירים בסיבים, כגון דגנים מלאים, אגוזים, זרעים וירקות טריים, יכולים להיות בעייתיים עבור חולי קרוהן. הם עלולים לגרום לגירוי ולהחמיר את התסמינים.
  • מוצרי חלב: כאמור, אי סבילות ללקטוז נפוצה בקרב חולי קרוהן. מומלץ להימנע ממוצרי חלב או לבחור בחלופות נטולות לקטוז.
  • מזונות שומניים ומטוגנים: מזונות עתירי שומן ומטוגנים עלולים להיות קשים לעיכול ועלולים להחמיר דלקת במערכת העיכול. מומלץ להגביל אותם או להימנע מהם לחלוטין.
  • מזונות חריפים: תבלינים ופלפלים חריפים עלולים לפגוע קשות ברירית המעי ולגרום לאי נוחות. עדיף למזער או להימנע ממזונות חריפים.
  • משקאות מוגזים: משקאות מוגזים יכולים לתרום לגזים ולנפיחות, שהם כבר תסמינים נפוצים של מחלת קרוהן. בחרו בחלופות לא מוגזות כמו מים או תה צמחים.
  • אלכוהול וקפאין: גם אלכוהול וגם קפאין עלולים לגרות את מערכת העיכול ועלולים לעורר תסמינים. כדאי להגביל או להימנע מחומרים אלה, במיוחד במהלך התלקחויות.
  • מזונות עתירי סוכר: מזונות ומשקאות עתירי סוכר עלולים להוביל לשינויים מהירים ברמות הסוכר בדם ועלולים להחמיר בעיות עיכול. בחרו אפשרויות דלות סוכר או ללא סוכר במידת האפשר.
  • מזון מעובד: מזונות מעובדים מאוד מכילים לעיתים קרובות תוספים וחומרים משמרים שיכולים להחמיר דלקת ולשבש את תהליך העיכול. תזונה המבוססת על מזונות מלאים היא בדרך כלל טובה יותר לניהול מחלת קרוהן.

לסיכום

ניהול מחלת קרוהן באמצעות תזונה דורש שיקול דעת זהיר של מה שהחולים אוכלים. אומנם אין גישה אחת שמתאימה לכולם, אבל התמקדות במזונות דלי סיבים וקלים לעיכול והימנעות מגירויים ידועים יכולים לעזור להקל על התסמינים ולקדם בריאות כללית טובה יותר. כדאי לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם דיאטנית מוסמכת כדי ליצור דיאטה מותאמת אישית המתאימה לצרכים שלכם ומסייעת לכם לנהל ביעילות את המחלה.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

שאלות בנושא מה אוכלים אם חולים בקרוהן?

נגישות
גלילה לראש העמוד