ברחוב בורלא בעכו, אזור ותיק הממוקם בקרבת צירי תנועה ראשיים, מקודם בימים אלו פרויקט התחדשות עירונית, פינוי־בינוי, שבמרכזו שילוב בין מגורים, מסחר ושירותים ציבוריים. המהלך נועד להחליף בנייה נמוכה וותיקה במתחם עירוני חדש ומרובד – מגמה שהולכת ומתחזקת בערים בפריפריה הצפונית כחלק ממענה לצרכים אורבניים משתנים.
התוכנית כוללת פינוי של 48 דירות קיימות ובנייה של כ־360 יחידות דיור חדשות, בצירוף שטחים המיועדים למרפאת קופת חולים כללית, שטחי מסחר ומבני ציבור. מדובר בפרויקט ראשון מסוגו באזור זה של עכו, שבו המודל של עירוב שימושים מוחדר לשכונה ותיקה מתוך ראייה ארוכת טווח.
מהלך אורבני רחב, לא רק דיור
המאפיין הבולט של הפרויקט הוא השילוב בין מגורים לשירותים חיוניים באותו מרחב תכנוני. המתחם המתוכנן נועד לייצר פעילות עירונית רציפה: דירות מגורים מעל קומת מסחר, שטחים לשירותים רפואיים קהילתיים, וגישה נוחה לתחבורה ציבורית.
התכנון, עליו אמון האדריכל רוברט גל, נשען על עקרונות של קישוריות, צפיפות מתונה וניצול מיטבי של הקרקע. הכוונה היא שלא רק להגדיל את מספר יחידות הדיור – אלא להחיות את הרחוב עצמו, להפוך אותו ממעבר פונקציונלי למרחב פעיל ורב-תכליתי לאורך כל שעות היום.
פיתוח עירוני ויזמות נדל״ן המגרש הביתי של פרדי רובינסון
את הפרויקט מקדמת חברת לנדקו נדל"ן והשקעות, הפועלת תחת קבוצת רסידו, שבבעלות איש העסקים פרדי רובינסון. את הפעילות להתחדשות עירונית מקדמת בתו דנה רובינסון.
לצד הפעילות של פרדי רובינסון מנכ"ל קבוצת רסידו במס׳ אזורים בארץ, בשנים האחרונות הוא מתמקד גם בערים בפריפריה הצפונית, מתוך תפיסה שמוקדי החיים האמיתיים של התושבים מחייבים פתרונות מורכבים – לא רק בנייה חדשה, אלא שילוב של שימושים, נגישות לשירותים ציבוריים, והתחדשות של המרחב הקיים.
המהלך בעכו מתואם עם גורמי התכנון העירוניים ומקודם לקראת קידומו בוועדות התכנון.
עכו כעיר ניסוי להתחדשות מרובדת
עירוב שימושים הפך בשנים האחרונות לאחד מהדגשים המרכזיים בתוכניות המתאר הארציות. ברוב המקרים, הוא עדיין מאפיין אזורים חדשים או מרכזי ערים חזקים. בעכו, לעומת זאת, נעשה ניסיון להחיל את הגישה דווקא בתוך שכונה ותיקה – דבר שדורש התאמות לא רק בתכנון, אלא גם בתפיסה של הדיירים, והכנה של התשתיות הקיימות לקיבולת הצפויה.
הצלחת המהלך עשויה לשמש מודל גם לערים אחרות באזור – במיוחד כאלה שמתמודדות עם בנייה ישנה, צורך בשדרוג תשתיות קהילתיות, ומחסור במוקדים מסחריים נגישים.
פיתוח עירוני בתוך רקמה קיימת
במקום להתרחב אל שטחים פתוחים, המהלך ברחוב בורלא מגלם גישה הפוכה: הפניית המבט אל תוך העיר, והבנה שהשכונות הוותיקות הן לא בעיה – אלא הזדמנות. על ידי שילוב זהיר של מגורים, שירותים ומסחר, ניתן לחזק את הרחוב מבפנים, מבלי לנתק אותו מהסביבה העירונית או לדחוק אוכלוסיות קיימות החוצה.
פרויקטים כאלה לא נבחנים רק במספר יחידות הדיור שייבנו, אלא גם באיכות החיים שהם צפויים לייצר – עבור מי שגר במקום, ועבור הדור שיגיע אחריהם.