מחלות חניכיים – הסכנות ואיך להימנע מהן

מחלות חניכיים

מחלות חניכיים, הן סוג מחלות מעניין. מחד, קל למדי למנוע אותן. מאידך, אם מזניחים את המניעה והטיפול, הן עשויות להתפתח באופן מזיק מאוד בחלל הפה ואף לסכן חלקים אחרים של הגוף בדרכים שונות. כיצד מטפלים במחלות חניכיים? מהן הסכנות של ההזנחה? וכיצד מונעים אותן מלכתחילה?

טיפול במצבים מתקדמים

מה עושים, במקרה שבו מצב החניכיים מחמיר? מצבים כאלה, מטופלים באמצעות תרופות ובמקרים קיצוניים, באמצעות ניתוח. כעקרון, לא אמורים להגיע למצב של ניתוח והטיפול הוא לרוב הדרגתי והוא מצליח, גם באמצעים פשוטים יותר. אך ראשית, חשוב כמובן לגשת למומחה – ניתן לפנות לד"ר עירן פרונט למשל, אם אתם באזור חיפה.

הרופא יאבחן את מצבכם, בין השאר באמצעות צילום רנטגן. הוא עשוי גם לבצע טיפול שמנקה את החניכיים באופן ראשוני. בהמשך, כאמור, יקבע טיפול מתאים, בין אם תרופתי, ניתוחי או אחר.

התפתחות המחלה

כעיקרון, מדובר על זיהום חיידקי בחניכיים, כתוצאה מכך שלא מנקים את הפה היטב ובאופן קבוע. ישנם גורמים נוספים אשר מעלים סיכון לזיהום מסוג זה, בהם עישון ונטייה גנטית לכך. עם זאת, הם נחשבים לגורמים משניים. החיידקים הם החיידקים הידועים מה"פלאק" – אותה שכבה שמצטברת על השיניים באופן טבעי. מצב הזיהום עשוי להיות זמני או כרוני (קבוע). המצב הבסיסי מכונה ג'ינג'יביטיס והוא כרוך בדלקת בחניכיים בלבד. זה הוא מצב קל יחסית, אשר נפוץ מאוד אצל מבוגרים. בהמשך, רווח גדל בין השן לחניכיים עלול לגרום לכך שיהיה לחיידקים יותר מקום להתקבע בו ולהזיק עוד יותר. אם המצב אכן יחריף, נגיע למה שמכונה פריודונטיטיס – מצב חמור, שבו יש כבר פגיעה במבנה העצם שמחזיקה את השן.

סימפטומים

סימפטומים ראשוניים של דלקת חניכיים מתבטאים באודם של החניכיים (ובכלל, בשינוי בצבע החניכיים), נפיחות חניכיים ואף דימום מהם (בעיקר תוך כדי צחצוח שיניים או אכילה). סימפטומים בהמשך, בהחמרת המצב, עשויים לכלול כאב ונסיגת חניכיים. אחיזת השיניים בלסת עלולה להתרופף ובמקרים קיצוניים, כתוצאה מכך, שיניים עלולות אפילו לזוז ולנשור. כאן עשוי להיכנס לתמונה כמובן גם ההיבט האסתטי.

סכנות והשלכות משנה

ישנו היבט נוסף של סכנות מחלות החניכיים, אשר חשוב מאוד לציין. נעשו עד היום מחקרים רבים וגם הצטבר לא מעט ניסיון בשטח, אשר מראים כי זיהום באזור הפה עלול להשפיע לרעה גם על שאר הגוף. הדבר מתבטא בהחמרת מחלות אחרות דוגמת סוכרת והגדלת סיכונים לתופעות כמו שבץ, כמו גם לסיכונים בהריון ולידה. השפעה שלילית זו, נגרמת כפי הנראה מחדירת הזיהום מהפה אל מערכת הדם וממנה לאזורים אחרים בגוף. בין השאר, שריר הלב ומערכת הדם בכלל, הם בין הנפגעים האפשריים מכך.

צעדים למניעה

בהתחלה, תסמינים של מחלות החניכיים לא מפריעים במיוחד ולכן יש לאנשים רבים נטייה לשים לב לכך רק בשלב מתקדם יחסית. אך רצוי מאוד שלא להגיע למצב כזה, מה גם שמניעת מחלות חניכיים וגם התאוששות מדלקת חניכיים התחלתית, הם דברים קלים יחסית. לשם מניעה, מדובר על צחצוח שיניים קבוע וטוב, שימוש יומי בחוט דנטאלי ומדי פעם ביקור אצל רופא שיניים, כולל טיפול שיננית. אצל מי שנמצאו כרגישים במיוחד להתפתחות מחלות חניכיים, צריך פשוט להקפיד יותר על צעדי מנע אלה.

לסיכום

החשוב ביותר, הוא להיות מודעים לנושא מחלות החניכיים. באמצעות מודעות כזו, מניעה באמצעים הפשוטים יחסית שציינו כאן והסתייעות במומחים, תוכלו לחסוך מעצמכם את "התענוג" ואת הסכנות של מחלות החניכיים.

שאלות בנושא מחלות חניכיים – הסכנות ואיך להימנע מהן

מחלות חניכיים
נגישות
גלילה לראש העמוד